ثبت برند در ایران
اولین نشانههای برندسازی و ثبت برند به زمانی باز میگردد که با افزایش تنوع کالاها و تولید محصولات مشابه، سرمایهداران به فکر ایجاد تمایز محصولات خود با سایر محصولات مشابه افتادند. از این رو، با ایجاد علائم تجاری و صنعتی در صدد حفظ اصالت محصولات خود برآمدند. در نتیجه، با ایجاد برندهای اختصاصی که با توجه به نوع شرکت، زمان و موقعیت جغرافیایی پدید میآمد، مشتریان میتوانستند جنس مورد نظر خود را جستجو و خریداری کنند. این فرآیند روز به روز با ارتقاء تکنولوژی گسترش یافت تا ایران نیز توانست به این تحول عظیم بپیوندد. اولین برندی که در ایران به تصویب رسید، در سال 1304 مورد تایید قرار گرفت. ثبت یک برند مزایای فراوانی را برای تولیدکنندگان کالا چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی به همراه دارد. حتی به موجب قوانینی که برای ثبت یک برند به وجود آمده، پیگیریهای قانونی و جلوگیری از خسارات نیز آسان گردیده است.
ثبت برند تجاری و ثبت برند شخصی، دو موضوع مهمی هستند که جای دارد در این بخش به آنها بپردازیم. از آنجایی که ثبت یک برند برای افراد حقیقی و حقوقی امکانپذیر است، افراد حتی میتوانند بدون آنکه شرکتی داشته باشند برند خود را ثبت کنند. برند تجاری شامل یک علامت، لوگو، نشان تجاری و … است که یک کسب و کار، شرکت، محصول یا حتی خدمات معینی را برندینگ و متمایز میکند. حال آنکه برندهای شخصی به مجموعه ویژگیها و جنبههای شخصی افراد حقیقی داده میشوند که آن فرد را به سبب قابلیتهای خود از دیگران متفاوت مینماید. مالکیت هر برند میتواند به یک یا چند نفر واگذار شود. لازم به ذکر است که برندهای حقیقی و حقوقی از اعتبار و ارزش یکسانی برخوردار هستند.
از جمله مهمترین بخشهای مربوط به ثبت برند، آگاهی از مجموعه قوانینی میباشد که دولت برای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان در نظر گرفته است. تعریف برند در قوانین ایران همانند سایر کشورها بر ایجاد تمایز محصولات و خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی با دیگر محصولات مشابه تمرکز دارد. سامانه ثبت برند و لوگو در ایران ادارهی مالکیت صنعتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. براساس قوانین تنظیم شده در این سازمان، اگر برند شما نتواند نسبت به سایر محصولات تمایز ایجاد کند یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران مغایرت داشته باشد، نمیتواند به رسمیت شناخته شود. برندی که شما انتخاب میکنید نباید تقلیدی از پرچمها، علائم نظامی یا سایر نشانهای ملی یا بین المللی باشد؛ مگر اینکه سازمان مربوطه اجازهی آن را صادر نماید. ثبت انواع برندها در ایران اجباری نیست مگر آنکه محصول شما دارو، مواد غذایی، آبهای گازدار، انواع آبمیوه و شربت و همچنین لوازم آرایشی و بهداشتی باشند که مستقیما بر روی پوست استعمال میگردند.
برندهایی که ثبت شدهاند میبایست هر چند وقت یکبار حق ثبت خود را تمدید کنند. تنها زمانی افراد میتوانند برندهای ثبتشده را به نام خود ثبت کنند که اجازهی مالک را داشته باشند. اعتبار ثبت برای هر برند در ایران 10 سال است و پس از اتمام این اعتبار، میتوانید حق الثبت را تمدید کنید. هر گونه استفاده از نام تجاری یا برند اشخاص حقیقی یا حقوقی جرم به حساب میآید و پیگرد قانونی و جزایی دارد. اگر شما برندی را به نام خود ثبت کرده باشید، میتوانید اجازهی بهرهبرداری از آن برند را به دیگران واگذار کنید یا برند را به نام فرد دیگری انتقال دهید. شما عزیزان همچنین میتوانید تحت شرایط خاصی نسبت به تقاضای ثبت علامت و برند خود اعتراض کنید.
در طی انجام مراحل مربوط به ثبت برند، ممکن است برحسب اتفاق موضوعی پیش بیاید که سبب ایجاد نارضایتی از سوی شما گردد. در نتیجه، برای برخی از عزیزان این مساله به وجود میآید که آیا میتوانند مراتب اعتراض خود را به سازمان ثبت برندها بجای آورند یا خیر. خوشبختانه شما عزیزان میتوانید در مراحل مختلفی اعتراضات خود را ثبت کنید، منوط بر اینکه اعتراض شما در قالب قانونی صورت بگیرد. اولین زمانی که شما میتوانید نسبت به روند ثبت یک برند اعتراض کنید، از نشر اولین آگهی دربارهی برند تا 30 روز پس از آن میباشد. شما میتوانید با ذکر مشخصات کامل خود و بیان دلیل اعتراض به این روند نارضایتی خود را اعلام کنید. سازمان ثبت نیز حداکثر تا 10 روز به اعتراضنامهی شما پاسخ خواهد داد.
دومین زمانی که شما عزیزان میتوانید به روند ثبت یک برند اعتراض کنید، پس از تایید و ثبت آن برند از سوی سازمان ثبت میباشد. از آنجایی که افراد ذی نفع ممکن است در زمان نشر آگهی متوجه ثبت آن برند نشوند، براساس مادهی 22 قانون ثبت علائم و اختراعات مهلت دارند تا 3 سال پس از تایید نام برند، اعتراضات خود را به این سازمان ارائه دهند. توجه داشته باشید که اگر سازمان ثبت، برند شما را مورد تایید قرار ندهد باید دلایل رد برند را نیز بیان کند. لازم به ذکر است که اگر برند شما با برند دیگری تشابهات ساختاری و گمراهکننده داشته باشد، صاحب آن برند میتوانند در صدد ابطال برند شما برآید. جالب است بدانید که شما عزیزان حتی میتوانید در کشورهای دیگر نیز برند خود را به ثبت برسانید.
تمام افرادی که برای انحصاریسازی محصول یا فعالیت خود ملزم به ثبت برند هستند، میبایست فرآیندهای خاصی را با توجه به قوانین موجود، پشت سر بگذارد تا بتواند برند خود را ثبت کند. برای این منظور، شما عزیزان میتوانید مراحل زیر را با ترتیبی که بیان کردهایم، دنبال نمایید:
در زمان انجام این مراحل نکاتی وجود دارد که میبایست به آنها توجه داشته باشید. برای پرداخت هزینهی ثبت یک برند، شما نمیتوانید عملیات واریز را در بانک انجام دهید! زیرا تنها راه واریز این مبلغ از طریق وب سایتی است که به آن اشاره کردیم. پس از اینکه اظهارنامهی خود را در قالب آگهی منتشر کردید، تا زمانی که برند شما مورد تایید قرار بگیرد، میتوانید از تمامی حقوقی که پس از ثبت برخوردار خواهید بود، بهرهمند شوید.
نکتهی دیگری که در زمان ثبت برند اهمیت فراوانی دارد، نوع مدارکی است که شما در وب سایت سازمان ثبت، آپلود میکنید. با توجه به اینکه این مدارک متعلق به فرد حقیقی است یا حقوقی، تفاوت فاحشی به وجود خواهد آمد. زیرا اگر بجای مدارک شخص حقیقی، مدارک شخص حقوقی را وارد کنید، برند شما از سوی سازمان ثبت رد خواهد شد. مدارک شخص حقوقی شامل کلیه مدارکی است که به یک فرد تعلق دارند. حال آنکه مدارک شخص حقوقی به مدارکی اطلاع میشود که یک شرکت، سازمان، طبقه و فعالیت مرتبط با آن سازمان را معرفی میکنند. لازم به ذکر است که این مدارک میتوانند تغییر کنند. از این رو، در زمان ثبت نام برند حتما به وب سایت سازمان ثبت مراجعه نمایید. مدارکی که برای اشخاص حقیقی باید ارائه دهید شامل:
در مقابل، مدارکی که نیاز است برای افراد حقوقی ارائه شوند شامل:
ممکن است برای شما عزیزان نیز این پرسش مطرح شود که آیا ثبت برند رایگان نیز امکانپذیر است یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش اجازه دهید به بیان برخی اطلاعات پایه بپردازیم. هزینههای مربوط به ثبت برند به طور کلی در چهار گروه تقسیمبند میشوند. اولین هزینه مربوط به ثبت اظهارنامهی برند شما میباشد، بدین منظور که شما از نظر معنوی دارای مالکیت برند مذکور هستید. این هزینه برای اشخاص حقیقی حداقل 24,000 تومان و برای افراد حقوقی حداقل 48,000 تومان است. دومین هزینهای که ملزم به پرداخت آن خواهید بود، هزینهی آگهی تقاضای ثبت برند در اولین روزنامه است. مبلغی که در این زمان پرداخت خواهید کرد به تعداد خطوط آگهی که به برند خود اختصاص میدهید، فارسی یا انگلیسی بودن نام برند و همچنین تعداد طبقات کالا بستگی دارد.
پس از اینکه یه ماه از انتشار آگهی شما در روزنامه گذشت، باید به ادراهی مالکیت معنوی هزینهای را بابت ثبت نام برند خود بپردازید. این مبلغ که به آن حق الثبت میگویند به تعداد طبقات کالا و محصولاتی بستگی دارد که برای آنها اقدام میکنید. حداقل مبلغی که برای این موضوع در نظر گرفته شده است به ازای افراد حقیقی 120,000 تومان و به ازای افراد حقوقی 240,000 تومان است. در صورت داشتن طبقات اضافی نیز میزان حق الثبت برای افراد حقیقی 10,000 تومان و برای افراد حقوقی 20,000 تومان افزایش پیدا خواهد کرد. آخرین هزینهای که در زمان ثبت یک برند پرداخت خواهید کرد نیز به هزینهی انتشار آگهی برای دومین بار، پس از دریافت تایید ثبت، مربوط میگردد. شما میبایست طی 3 مرحله برند خود را در آگهی منتشر کنید و قیمت این انتشار نیز با توجه به عواملی که در هزینهی دوم به آنها اشاره کردیم، تعیین میشود.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.