woocommerce
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/vakilchi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114polylang
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/vakilchi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
جرایم در حقوق ایران، دارای دو جنبه می باشد که شامل جنبه عمومی جرم و جنبه خصوصی آن می باشد. در جرایمی که جنبه خصوصی آن، از اهمیت بیشتری برخوردار است، قانون گذار، به افراد اجازه داده است که تحت شرایطی و با جلب نظر شاکی، رضایت وی را گرفته و توقف پیگیری جرم را از مراجع قضایی خواستار شوند.
در این میان، ممکن است که این سوال، برای برخی افراد مطرح شود که گرفتن رضایت شاکی به چه صورتی می باشد؟ در پاسخ به این سوال، می توان بیان داشت که گرفتن رضایت شاکی می تواند به دو صورت کتبی و شفاهی صورت گیرد.
در رضایت شفاهی شاکی، حضور در محضر دادگاه و قاضی پرونده الزامی است. در صورتی که، رضایت شاکی در دادگاه و یا دادسرا و به صورت شفاهی گرفته شود، این رضایت، مستقیما توسط دادیار، مدیر دفتر و یا قاضی دادگاه در صورت جلسه قیده شده و صحت و سقم آن تایید شده؛ می باشد.
در مواردی که رضایت به صورت کتبی در مراجعی غیر از دادگاه و دادسرا از شاکی اخذ می شود، لازم است که این رضایت، در دفترخانه اسناد رسمی به امضای شاکی رسیده و سردفتر نیز آن را تایید نماید. امکان دریافت رضایت کتبی از شاکی در دادسرا و دادگاه محل پیگیری پرونده نیز وجود دارد که این امر، هزینه کمتری را برای طرفین به دنبال دارد.
مطابق با ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه شاکی در جرایم قابل گذشت، رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام کند، در صورت وجود پرونده در دادسرا، دادستان از کیفرخواست عدول می کند. در این صورت، قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر میشود.
در جرایم غیر قابل گذشت، هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند، دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب، می تواند از کیفرخواست عدول و تعقیب را معلق کند و در صورتی که در نتیجه رضایت شاکی نوع مجازات تغییر کند، دادستان از کیفر خواست قبلی عدول و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر می کند.
در قسمت گذشته، به این موضوع پرداختیم که نحوه و چگونگی گرفتن رضایت شاکی به چه صورتی می باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این موضوع بپردازیم که شرایط رضایت شاکی یا مدعی خصوصی به چه صورتی می باشد.
در بیان شرایط رضایت شاکی یا مدعی خصوصی باید اشاره نمود که نخستین شرط این است که رضایت، می بایست به صورت روشن و صریح بیان شود و در آن ابهامی وجود نداشته باشد. هم چنین، مطابق با ماده 101 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، گذشت باید منجز باشد و به گذشت مشروط و معلق درصورتی ترتیب اثر داده می شود که آن شرط یا معلق به علیه تحقق یافته باشد.
همچنین عدول از گذشت، مسموع نیست. یعنی شاکی نمی تواند پس از رضایت دادن، گذشت خود را پس بگیرد. علاوه بر این، در مواردی که رضایت توسط قیم اتفاقی صورت می گیرد، تایید دادستان ضروری است.
بر اساس ماده 102 قانون مجازات 1392، هرگاه متضرران از جرم، متعدد و چند نفر باشند؛ موقوفی تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. بنابراین، در این موارد، شاکی می بایست رضایت تمام آن ها جلب نماید.
علاوه بر این، در مواردی که حق گذشت به وراث منتقل می شود، رضایت تمامی آن ها برای صدور قرار موقوفی تعقیب الزامی است. همچنین، براساس ماده 354 همین قانون، اگر مجنی علیه یا همه اولیای دم یا برخی از آنان، صغیر یا مجنون باشند؛ رضایت و گذشت، باید از ولی اخذ شود.
با توجه به این موضوع، می توان چنین نتیجه گیری نمود که برای رضایت، شاکی باید اهلیت (بالغ، عاقل و رشید) داشته باشد و در موارد غیر اهلیت، ولی می تواند با رعایت مصلحت، در خصوص رضایت یا عدم رضایت تصمیم گیری نموده و یا تا زمان بلوغ یا افاقه منتظر بماند.
در بخش های پیشین مقاله، به نحوه و چگونگی گرفتن رضایت شاکی و نیز شرایط رضایت شاکی یا مدعی خصوصی پرداخته و بیان نمودیم که از جمله شرایط رضایت شاکی این است که رضایت منجز باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح اثر رضایت شاکی در جرایم قابل گذشت بپردازیم.
مطابق با ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری، یکی از مواردی که موجب صدور قرار موقوفی تعقیب می شود، گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت می باشد. همچنین، ماده 12 همین قانون، در این خصوص بیان می دارد که: «تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت، فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود.»
بنابراین، مهم ترین و اولین اثر رضایت شاکی در جرایم قابل گذشت، صدور قرار موقوفی تعقیب می باشد. هم چنین، امکان گذشت و رضایت قبل از صدور کیفر خواست نیز وجود دارد که در این صورت، شاکی می تواند تا قبل از صدور کیفر خواست درخواست ترک تعقیب کند. در چنین مواردی، دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.
هم چنین، همانطور که پیش تر بیان شد، اگر رضایت پس از صدور کیفر خواست و قبل از ارسال به دادگاه باشد، در صورت وجود پرونده در دادسرا، دادستان از کیفر خواست عدول می کند. در این صورت، قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر می شود.
مطابق با تبصره دو ماده 100 قانون مجازات اسلامی، جرایم غیر قابل گذشت، جرایمی می باشند که شکایت شاکی و گذشت وی در شروع به تعقیب و رسیدگی و ادامه آن ها و اجرای مجازات تاثیری ندارد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به اثر رضایت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت، بپردازیم.
در خصوص رضایت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت، می بایست به قسمت دوم ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری مراجعه شود. مطابق با این ماده، در جرایم غیر قابل گذشت، هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند، دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب، می تواند از کیفر خواست عدول و تعقیب را معلق نماید.
یکی دیگر از تاثیرات رضایت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت، تجدید نظر در میزان مجازات می باشد. مطابق با ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیر قابل گذشت، پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود گذشت کند، محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، درخواست کند در میزان مجازات او تجدیدنظر نماید.
در این صورت، دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده 300 همین قانون، رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم ¬علیه باشد، تبدیل می کند. بنابراین، امکان تخفیف و تجدید نظر پس از گذشت شاکی در جرایم غیر قابل گذشت وجود دارد.
نوشته نحوه و چگونگی گرفتن رضایت از شاکی اولین بار در وکیل پایه یک دادگستری|دفتر وکالت دادفر در تهران. پدیدار شد.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.