شکایت کیفری خیانت در امانت : یکی از جرائمی که علاوه بر قوانین مدون در متون فقهی نیز مورد توجه واقع شده است خیانت در امانت می باشد. شکایت کیفری خیانت در امانت از قواعد و قوانین آیین دادرسی کیفری تبعیت می کند. با این حال دارای جزییات و شرایط خاصی است که باید آن ها را بازگو نماییم. سوالات متعددی در خصوص شکایت از جرم خیانت در امانت وجود دارد که بهتر است بررسی شوند. اگر شما نیز قصد طرح شکایت خیانت در امانت را دارید بهتر است تا پایان این مقاله با وکیل شاه مرادی همراه باشید.
جرم خیانت در امانت به اموال تعلق دارد
این جرم صرفاً در خصوص اموالی که مالیت و ارزش اقتصادی دارند مطرح می شود. بنابراین اگر وسیله ای ارزش مادی یا مالی نداشته باشد. هرچند دارای ارزش معنوی باشد جرم خیانت در امانت مصداق پیدا نمی کند. به عنوان مثال اگر شما چند عکس یادگاری به شخص دیگری بدهید اما او از آن ها محافظت نکند مشمول خیانت در امانت نمی باشد. و شما نمی توانید با این موضوع از او شکایت کنید. بنابراین اولین مشخصه اموالی که می توانند مشمول خیانت در امانت قرار گیرند. این است که ارزش اقتصادی داشته باشند یا به اصطلاح “مالیت” داشته باشند.
جرم خیانت در امانت ویژه اموال منقول است
اموال در حقوق مدنی به دو نوع منقول و غیرمنقول تقسیم می شوند. منظور از اموال غیرمنقول هر نوع مالی است که قابلیت نقل و انتقال ندارد همانند زمین، خانه و آپارتمان و اموالی از این قبیل، مابقی اموال منقول هستند. جرم مورد نظر ما در خصوص اموال منقول مصداق پیدا می کند. در واقع اگر فردی مال غیرمنقول دیگری را تصاحب کند و آن را به تصرف درآورد و عمل او خلاف قانون باشد. مصداق تصرف عدوانی است و نمی توان با عنوان جرم خیانت در امانت از او شکایت نمود. هر چند ممکن است خانه یا زمین را برای مدت معلوم به او سپرده باشید تا از آن مراقبت کند.
کدام مرجع برای رسیدگی به جرم خیانت در امانت صلاحیت دارد؟
با توجه به این كه خيانت در امانت جزء جرايم كيفری محسوب مي شود و دادگاه صالح رسيدگی به آن نيز مراجع كيفری هستند ابتدا بايد شكايت نامه تنظيم نمود و سپس به دادسرا فرستاده شود. البته محدودیتی در این زمینه برای تنظیم شکواییه وجود ندارد. بنابراین شما می توانید شکایت خود را در کلانتری یا دادسرا مطرح کنید. دادسرای محل وقوع جرم برای رسیدگی به جریان پرونده و تکمیل آن صلاحیت دارد. پس از آنکه دادسرا شكايت نامه را بررسی نمود و تحقيقات مقدماتی را انجام داد اگر مورد تاييد بود كيفر خواست صادر می شود تا در دادگاه به پرونده رسیدگی شود.
مدارک لازم برای شکایت کیفری خیانت در امانت
باید مشخصات خودتان را به صورت دقیق قید کنید. همچنین مشخصات فردی که خیانت کرده است. نیز باید به صورت دقیق قید شود. در شکواییه باید نحوه وقوع جرم و موضوع اصلی جرم، تاریخ و محل وقوع جرم را هم بیان کنید. نیاز است تا ادله اثبات جرم نیز به صورت دقیق ذکر گردد. ذکر ادله به تکمیل شدن پرونده کمک می کند و باعث می شود تا بازپرس تمام سعی خود را در راستای جلوگیری از امحاء آثار جرم به کار ببرد. حتی باعث صدور قرارهای کیفری نیز می شود.
اصولاً پرونده ای که دارای ادله اثبات دعوی نمی باشد عملاً نمی تواند به نتیجه ای برسد. مگر اینکه متهم خود اقرار به وقوع جرم نماید که در صورت عدم وجود ادله بعید است چنین اقدامی را انجام دهد. مگر اینکه وجدان او باعث شود تا تصمیم به این کار بگیرد.
دادخواست استرداد مال در دادگاه حقوقی
قبل از اینکه به بررسی میزان مجازات مقرر برای جرم خیانت در امانت بپردازیم. باید بگوییم که شاکی می تواند بدون مراجعه به مراجع کیفری به دنبال احقاق حق باشد. یعنی به مراجع حقوقی مراجعه نماید و دادخواست استرداد مالی را که در نتیجه خیانت در امانت از تسلط او خارج شده است را به دادگاه تقدیم نماید.
اما این کار باعث می شود تا مجرم یا همان شخص خائن به سزای اعمال خود نرسد. اما اگر شکایت کیفری خیانت در امانت تنظیم کنید در صورت اثبات جرم، مجرم به مجازات مقرر در قانون محکوم خواهد شد. نکته مهم این است که اگر خیانت در امانت ثابت شود. شما باید برای استرداد مال خود به مراجع حقوقی مراجعه کنید. بنابراین شکایت کیفری شما را از تنظیم دادخواست حقوقی بی نیاز نمی کند.
مجازات خیانت در امانت چیست؟
طبق قانون مجازات اسلامی مجازت حبس به میزان شش ماه تا سه سال برای فردی که خیانت در امانت می کند تعیین شده است اما نکته مهم این است که جرم مذکور دارای جنبه عمومی نیست و طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مجازات این جرم به نصف یعنی سه ماه تا یک سال و نیم کاهش یافته است.
همچنین اگر شاکی از مجازات مجرم صرف نظر کند حبس نیز منتفی می شود. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که با توجه به دشوار بودن شرایط اثبات وقوع جرم خیانت در امانت بهتر است حتماً به یک وکیل کیفری مراجعه نمایید تا بتوانید فرایند بررسی پرونده در دادسرا و صدور حکم در دادگاه را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
امید شاه مرادی – وکیل پایه یک دادگستری