نمایش
قبل از اینکه هر شخصی به طور موقتی مشغول به کار در مکانی و برای یک کارفرما شود، حتما باید یک قرارداد کار موقت واضح و روشن با کارفرمای خود منعقد کند. بستن این نوع قرارداد یکی از مهمترین دغدغههای کارگران و حتی کارفرمایان میباشد زیرا اغلب این افراد اطلاع درست و کاملی از حق و حقوق قانونی خود ندارند و این امر باعث سوءاستفاده احتمالی هر یک از طرفین خواهد شد.
لذا بهتر است با انجام مشاوره حقوقی و اطلاع از این قوانین با کمک مشاور یا وکیل اقدام به نوشتن قرار داد کاری موقت کنیم تا ضرر و زیانی متوجه هیچکدام از طرفین قرارداد نباشد. در ادامه این مقاله از ایران وکالت با قرارداد کار موقت، مفاد و شرایط فسخ آن آشنا خواهیم شد.
قرارداد کار موقت چیست؟
قرارداد کار موقت (قرارداد کاری با مدت معین)، نوعی از قراردادهای کاری است که بین کارفرما و کارگری که قرار است برای مدت مشخصی برای کارفرما کار کند، منعقد میشود و تعیین کننده روابط کاری بین آنها در آن مدت زمان معین خواهد بود. اصولا محدودیتی در تعیین مدت زمان قرارداد کاری موقت وجود ندارد و این بازه زمانی میتواند بین چند ماه تا چند سال متغیر باشد. اما پس از انعقاد این قرار داد و امضا کردن آن توسط طرفین، هر دو متعهد به رعایت کامل مفاد مندرج در قرارداد کاری موقت در مدت زمان مشخص شده، خواهند بود.
نکته مهم در این نوع قرارداد این است که کارفرما به جز در موارد خاص حق اخراج کارمند یا کارگر و فسخ قرارداد کاری موقت او را ندارد. دلیل نامیدن این قرارداد با نام قرارداد کار معین این است که با انجام شدن و به پایان رسیدن کار، قرارداد هم خاتمه پیدا کرده و خود بخود فسخ میشود لذا به این نوع قراردادها در قانون کار، قراردادهای کار معین نیز میگویند.
نمونه قرارداد کار موقت PDF و Word
در زیر نمونه قرارداد کار موقت به صورت word و pdf را برای شما آوردهایم.
نمونه قرارداد کار موقت
تاریخ انعقاد قرارداد:…/…./….
مشخصات کارفرما :
کارفرما، آقای / خانم / شرکت ………………… فرزند ………………… شماره شناسنامه ….. ……….. به نشانی …………………
مشخصات کارگر:
کارگر، آقای / خانم / شرکت ………………… فرزند ………………… شماره شناسنامه ….. ……….. شماره ملی ………………… به نشانی ………………… با میزان تحصیلات …………………
نوع کار: …………………؛ محل انجام کار…………………؛ ساعات کار:…………………؛ تاریخ اتمام قرارداد: …/…./….
دستمزد ثابت: ………………… ریال؛ حقوق ماهانه …………………. ریال؛ مزایا…………………
شروط ضمن قرارداد
حقوق و مزایا به صورت هفتگی، به حساب شماره ……………………….. شعبه ……….واریز خواهد شد.
کارفرما، موظف خواهد بود که شخصی که به عنوان کارگر، از همان روز اول کار، بیمه نماید و عیدی و سنوات او را مطابق مقررات قانون کار، پرداخت نماید.
کارگر از تمام حقوق قانونی و مرخصی استحقاقی، کمک هزینه مسکن، کمک هزینه عائله مندی، بهرهمند خواهد بود و تمامی موارد قانونی، نسبت به این قرارداد اعمال خواهد شد.
محل امضاء کارفرما محل امضا کارگر
دانلود PDF: نمونه قرارداد کار موقت
دانلود Word: نمونه قرارداد کار موقت
مفاد قرارداد کار موقت به چه صورت است؟
یکسری مفاد باید در قرارداد کار موقت درج شود تا صورت قانونی به آن ببخشد. مفاد ذکر شده با در نظر گرفتن قانون کار و توافقهای انجام شده بین طرفین مشخص شده و شامل موارد زیر است:
- ذکر دقیق مشخصات و اطلاعات طرفین
ذکر مشخصات دقیق هویتی کارفرما و کارگر یا کارمند در یک قرارداد کار موقت حرفهای و شفاف الزامی است. اطلاعات مورد نیاز برای کارفرما شامل نام و نامخانوادگی، نام پدر، شماره ملی، آدرس و شماره تلفن است و برای کارگر شامل همین موارد بعلاوه تاریخ تولد، وضعیت تاهل، وضعیت خدمت سربازی، تعداد فرزندان، مدرک تحصیلی و… میباشد.
همانطور که از نام اینگونه قراردادها مشخص است برای مدت زمان معینی منعقد میشوند، لذا تاریخ شروع و پایان این همکاری باید در قرارداد درج شود.
- موضوع قرارداد
انتظارات کارفرما از کارگر یا بالعکس و نوع کار مورد نظر باید در قرارداد کاری موقت ذکر شود. توصیه میشود برای تعیین موضوع و ماهیت کار مورد نظر، جملات مبهم و کلی ذکر نکنید و ماهیت کار را به شکل واضح و شفاف بیان کنید.
- حقوق و نحوه پرداخت آن
از مهمترین وظایف کارفرما این است که در قرارداد فوق مقدار حقوق و دستمزد کارگر یا کارمند را به صورت واضح ذکر کند. لازم به ذکر است که درج مبالغ کمتری از حداقلهای قانونی از قبیل دستمزد، سابقه کار، حق مسکن، خوار و بار و… در قرارداد کار موقت غیرقانونی است.
نکته مهم بعدی از مفاد قرارداد کار موقت، ذکر ساعت کاری دقیق کارکنان میباشد. لذا کارفرما برای جلوگیری از هر گونه مشکلی در آینده نسبت به ساعت کاری، باید شفاف و واضح در قرارداد به این موضوع اشاره و آن را مشخص کند. کارکنان نیز با اطلاع از شرایط و ساعات کار تصمیم میگیرند که قرارداد فوق را امضا کنند یا نه.
- تعیین محل انجام کار
ذکر دقیق محل خدمت یا انجام کار در قرارداد بسیار مهم است. منظور از درج محل خدمت، ذکر نام شهر یا روستای مورد نظر است. توجه کنید که در صورت ماموریتی بودن محل خدمت، کارگر باید با کارفرما در مورد مکان کار، توافق کند.
- ذکر تعهدات کامل طرفین نسبت به هم
این مورد از مفاد قرارداد کار موقت از اصلیترین موارد آن است. در واقع، هر موضوعی که کارفرما و کارگر درباره آن توافق کردهاند، باید واضح و دقیق در قرارداد ذکر شود تا در آینده هیچ مشکل حقوقی یا مالی بین این دو بوجود نیاید. در انتها، تعداد نسخههای قرارداد کار موقت نیز باید در آن ذکر شوند و اصولا یک نسخه در اختیار کارفرما و یک نسخه در اختیار کارگر قرار میگیرد.
قرارداد کار موقت با دائم چه تفاوتی دارد؟
مسلما مهمترین تفاوت قرارداد کار موقت و دائم در نحوه تعیین مدت این دو قرارداد میباشد. در عقد قرارداد کار دائم، مدت زمان مشخص نمیشود و این قرارداد برای مدت بسیار طولانی یا همیشگی بین کارفرما و کارگر بسته خواهد شد. اما در قرارداد کار موقت، مدت زمانی کوتاه و مشخص برای بستن قرارداد بین طرفین در نظر گرفته میشود که هیچکدام نمیتوانند یک طرفه آن را فسخ کنند. تفاوت دیگر این دو قرارداد کاری در نحوه دریافت بیمه بیکاری است که در نوع دائم، ارائه ۶ ماه سابقه از آخرین کارگاهی که کارگر در آن کار کرده، لازم است اما برای قرارداد موقت کاری، ارائه یک سال سابقه مورد نیاز است.
مدت زمان قرارداد کار چقدر است؟
مدت زمان قرارداد کار موقت به عوامل مختلفی از قبیل نوع و شرایط کار، توافق کارگر و کارفرما و همچنین قانون کار بستگی دارد. لذا نمیتوان یک مدت خاص را برای عقد این نوع قرارداد کاری در نظر گرفت و با در نظر گرفتن موارد فوق این زمان مشخص خواهد شد.
قرارداد کاری موقت چه اشکالاتی دارد؟
عمدهترین اشکال موجود در قرارداد کاری موقت، مخدوش شدن و عدم امنیت شغلی کارگران است. اگر چه طبق قانون و نوشتن قرارداد معتبر و دقیق، نباید مشکلی در روند این نوع کار پیش آید، اما باز هم در برخی موارد باید ساز و کارهای حمایتی از حقوق کاگران در تنظیم این قراردادها رعایت شود تا کارگر احساس امنیت شغلی بیشتری داشته باشد.
طبق قانون کار، کارفرما برای اخراج کارگر یا کارمند خود، با محدودیتهایی مواجه است و تنها در صورتی که بتواند قصور و کوتاهی کارگر را در انجام وظایف محوله یا عدم رعایت آیین نامههای کارگاه ثابت کند، مجاز به اخراج اوست، علاوه بر این برای این کار، موافقت شورای اسلامی کار نیز الزامی است. کارگر نیز میتواند به حکم اخراج خود در شورای تشخیص حل اختلاف اعتراض کند.
وجود چنین موضوعات پیچیدهای برای اخراج کارگر باعث میشود تا کارفرماها اقدام به عقد قراردادهای کار موقت برای مدت زمان مشخص با کارگر یا کارمند کنند تا در صورت بروز مشکل، با اتمام مدت قرارداد به همکاری خود پایان دهند و این امر نشان از عدم امنیت شغلی کارگر دارد.
برای فسخ قرارداد کار موقت چه شرایطی نیاز است؟
مطابق ماده ۲۷ قانون کار، چنانچه کارگر در انجام وظایف محوله شده، قصور و کوتاهی کند یا کارفرما از او راضی نباشد، مجاز به فسخ قرارداد است و برای این کار کارفرما باید نظر مثبت شورای اسلامی کارگاه قرارداد را جلب کرده تا بتواند قبل از به پایان رسیدن مدت قرارداد، آن را فسخ کند. نکته مهم این است که کارگر نیز امکان استعفا از قرارداد کار موقت را دارد و کارفرما حق ندارد به اجبار کارگر را وادار به انجام کار کند اما میتواند ادعای خسارت کرده و بعد از اثبات این ادعا، از محل ضمانت کارگر و یا سایر منابع قانونی، این خسارت را مطالبه و دریافت کند.
نحوه تنظیم قرارداد کار موقت چگونه است؟
اشاره شد که قرارداد کاری موقت، از انواع قرارداد کار است که بین کارفرکا و کارگر به صورت کتبی، منعقد شده و بر اساس آن، کارگر متعهد میشود که برای مدت مشخصی، مسئولیتهای محوله شده به او از سمت کارفرما را انجام دهد و در ازای آن، دستمزد یا حقوق دریافت کند. لازم به ذکر است که در چنین قرادادی کارگر از کلیه حقوق قانونی بهرهمند خواهد بود و موقتی بودن به معنای عدم ادای این حقوق از سمت کارفرما نیست.
در برخی موارد قرارداد کاری موقت را به صورت شفاهی منعقد میکنند اما به منظور اجتناب از بروز مشکلات قانونی بهتر است این مهم به صورت کتبی انجام شود و به امضای طرفین برسد. اجزای این قرارداد عبارتند از ستون مربوط به اطلاعات کارگر و کارفرما، ستون مربوط به تاریخ شروع و پایان قرارداد، نوع و ساعت کاری، روزهای کار، مقدار حقوق یا دستمزد، شروط ضمن عقد قرارداد که باید مطابق قانون کار باشند و ستون مربوط به امضای طرفین. پیشنهاد میشود با بهترین مشاور حقوقی شهر خود مشورت نمایید که در هنگام عقدر قرارداد کار موقت به مشکلات قانونی بر نخورید.
نحوه تبدیل قرارداد کار موقت به دائم
بعد از تنظیم قرارداد کاری موقت و اتمام مدت زمان آن، چنانچه طرفین رضایت داشته باشند میتوانند آن را تمدید کنند، از طرفی اگر تمدید فوق به صورت اتومات انجام شود و کارفرما اعتراضی نسبت به آن نداشته باشد، قرارداد موقت به قرارداد کار دائم تبدیل خواهد شد. باز هم تاکید میکنیم که این تبدیل با رضایت طرفین ممکن خواهد بود و چنانچه کارگر یا کارفرما ناراضی باشند امکان این کار نخواهد بود.
جمع بندی
در مقاله فوق دریافتیم که منظور از قرارداد کار موقت چیست و این نوع قرارداد شامل چه مفاد و شرایطی است. ضمن اینکه در چه صورت میتوان قرارداد کاری موقت را فسخ کرد و مشکلات و ایرادات وارد بر آن چیست. چنانچه شما نیز قصد دارید برای شروع کاری با کارفرمای خود قرارداد کاری موقت منعقد کنید، پیشنهاد میکنیم برای این منظور حتما با مشاوران بهترین موسسه حقوقی تماس بگیرید تا در این مورد شما را راهنمایی کنند و اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهند.
سوالات متداول قرارداد کار موقت
تفاوت مهم این دو نوع قرارداد مشخص بودن طول مدت کار در قرارداد موقت است.
خیر، هر گونه توافق بر سر بیمه نکردن کارگر غیر قانونی است و امکان شکایت از کارفرما وجود دارد. تفاوت قرارداد کار موقت با معین چیست؟
آیا انعقاد قرارداد کار موقت بدون بیمه ممکن است؟