مدیر دفتر داد خواست و پیوست های داد خواست را تنظیم کرده و دادگاه آن را بررسی می کند، اگر دادگاه پس از بررسی پرونده، ابعاد و جزییات آن را به خوبی درک کند، دستور صدور رای دادرسی را صادر کرده و آن را به دفتر برگشت می دهد. سپس زمان دادرسی از جانب مدیر دفتر معین شده و به طرفین پرونده ارسال می شود.
یک نسخه ثانویه از دادخواست به همراه پیوست های ان برای خوانده ارسال می شود. (در پرونده های حقوقی به فردی که به دادگاه شکایت کرده خواهان و به فردی که علیه او شکایت شده خوانده گفته می شود) سپس یک جلسه تشکیل شده که علی القاعده اولین جلسه دادرسی محسوب می شود.
اگر ابعاد پرونده کاملا مشخص بوده و در صدور رای آن هیچ ابهامی وجود نداشته باشد، دادگاه موظف است در پایان جلسه حکم قطعی را صادر نماید مگر آن که بنا به دلایل قانونی، پرونده نیازمند تشکیل جلسه دیگری باشد که در این صورت می بایست علت تشکیل دوباره جلسه و تاریخ و ساعت دقیق آن تعیین شده و به طرفین پرونده ابلاغ گردد.
بنابراین تشکیل جلسات بعدی پس از جلسه اول دادرسی مغایر با اصول بوده و در صورت نیاز به تشکیل آن لازم است دلایل ان با صراحت بیان شود. با این حال بازهم در مواردی پس از خاتمه جلسه اول دادرسی، صدور حکم قطعی امکان پذیر نبوده و دادگاه ناچار است دادرسی را ادامه دهد.
ارسال اخطاریه برای طرفین دعوا همواره سبب تشکیل جلسه دادرسی نمی شود و در هر یک از حالات فوق معمولا صدور حکم از جانب دادگاه در اولین جلسه ممکن نبوده و نیاز است جلسه ای دیگر تعیین شده و به طرفین پرونده ابلاغ گردد یا به عبارتی دیگر تجدید جلسه شود.
در برخی از پرونده ها به علت پیچیده بودن موضوع آن ها، دادگاه قادر نخواهد بود در یک جلسه رسیدگی های لازم را انجام دهد. بنابراین وقت جلسه دادرسی علی الاصول و با توجه به دفتر اوقات دادگاه، توسط دفتر دادگاه تعیین می گردد.
اوقات دادگاه هر روزه مابین پرونده هایی که باید در آن روز مورد رسیدگی و بررسی قرار گیرند تقسیم شده و به هر پرونده با توجه به حساسیت و پیچیدگی آن زمانی بین 15 دقیقه الی 2 ساعت یا بیشتر اختصاص داده خواهد شد. با این شرایط زمان بررسی و رسیدگی به هر پرونده از قبل تعیین شده و با توجه به زمان پرونده های قبل و بعد از آن محدود شده است.
با توجه به مطالب فوق، دادگاه برای رسیدگی به پرونده و همچنین مستمع شدن از اظهارات طرفین دعوا زمان محدودی را در اختیار دارد که باید زمان خود را به گونه ای تنظیم کند که برای اجرای دستور جلسه یا شنیدن اظهارات کفایت کند. در صورتی که زمان برای رسیدگی مقدور نباشد، دادگاه در پایان جلسه دادرسی تشکیل مجدد جلسه را اعلام نموده و آن را به طرفین پرونده ابلاغ خواهد کرد.
Source link